Silmäluomileikkaus voidaan tehdä turvallisesti kaikkina vuodenaikoina. Moni potilaani miettii erityisesti kesäaikaa. Onko tulehdusriski kesällä suurempi? Onko aurinko vaarallista? Lyhyt vastaus molempiin on kyllä, mutta noudattamalla leikkauksen jälkihoito-ohjeita riskit saadaan minimoitua.

Mätäkuu oli aikoinaan merkitty virallisiin kalentereihin 23.7-23.8. Sittemmin se on epätieteellisenä poistettu, mutta mätäkuu ei ole täysin legendaa. Töölön sairaalassa on tehty 2000- luvulla tutkimus, jossa todettiin, että leikkausinfektiot ovat noin kaksi kertaa yleisempiä mätäkuussa kuin muina vuodenaikoina. Tähän vaikuttaa kuuma ja kostea ilma sekä kesän aktiviteetit, mutta potilas voi omalla toiminnallaan pienentää riskiä ratkaisevasti. Oleellista on, että haava- alue pysyy puhtaana. Haava-aluetta kannattaa koskettaa mahdollisimman vähän ja vain puhtailla käsillä ja haavan puhdistuksessa tulee käyttää puhdasta vettä. Vesijohtovesi on Suomessa puhdasta, mutta kaivovesi ei yleensä ole suositeltava eli mökille kannattaa ottaa mukaan puhdasta vettä. Lisäksi haava- alueen on hyvä hengittää. 

Omilla leikkauspotilaillani en ole todennut infektioiden lisääntymistä heinä-elokuussa. Ratkaisevaa on, että potilaani ovat hienosti noudattaneet hoito-ohjeita haavan puhtaudesta, kylmähoidosta ja rasituksen välttämisestä. Minään vuodenaikana en suosittele käyttämään haavasidoksia leikkauksen jälkeen.  Näin haava hengittää. Poikkeuksena ovat esimerkiksi suuret kasvainleikkaukset, joiden jälkeen käytetään haavasidosta. Tällöin haavan paraneminen varmistetaan tiheissä jälkikontrolleissa.

Auringon ultraviolettisäteily voi korostaa leikkausarpea ja arpialue palaa tavanomaista helpommin. Siksi arpi on hyvä suojata auringolta puoli vuotta leikkauksen jälkeen. Auringossa ja ulkona voi kuitenkin olla, kunhan muistaa käyttää auringonsuojavoidetta tai silmäluomilla myös hyvin istuvat aurinkolasit suojaavat ihoarpia.