Ulospäin kääntynyt luomi

Luomen ulospäinkääntyminen, ektropium – Luomen ulospäinkääntymisen korjausleikkaus, lateral tarsal strip

Luomen ulospäinkääntyminen on usein ikääntymiseen liittyvä ongelma. Tila vaatii leikkausta, jos se aiheuttaa potilaalle vaivaa, kuten silmien kirvelyä, vetistystä, punoitusta tai silmätulehduksia.

Kirurginen hoito

Leikkauksessa iho puudutetaan ohuella neulalla. Leikkaustekniikoita on useita. Useimmiten luomen ulkokulmaan tehtävästä lyhyestä viillosta kiristetään ja kohotetaan luomea. Iho suljetaan muutamalla ompeleella.

Leikkaustulos ja leikkausriskit

Luomen virheasennon korjauksen jälkeen silmätulehdukset poistuvat ja virheasennosta johtuva roskan tunne ja vetistys vähenevät.

Luomen korjausleikkaus on pienen riskin toimenpide. Näkökykyyn tai silmään kohdistuvat haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Yleiset leikkausriskit, kuten esimerkiksi tulehdukset tai ommelainereaktiot ovat harvinaisia. Mustelma ja turvotus ovat tavallisia, mutta ohimeneviä.

Lievä roskan tai vedon tunne on mahdollista erityisesti silmäluomen ulkokulmassa lähiviikkoina leikkauksen jälkeen. Tähän auttavat kostutustipat. Ihoviiltojen kohdalle muodostuu arpi. Arven paikka ja suunta valitaan ihojuosteet huomioiden niin, että arpi on mahdollisimman huomaamaton. Arven väri on aluksi vaaleanpunainen ja myöhemmin vaalea.