Alaluomileikkaus

Roikkuvat tai pullottavat alaluomet – Alaluomileikkaus

Roikkuvat tai pullottavat alaluomet ovat usein esteettinen haitta. Potilas kokee, että hän on väsyneen, ikäistään vanhemman tai juhlineen näköinen. Jossain tapauksissa haitta on myös toiminnallinen aiheuttaen ihon tulehtumista tai vaikeutta käyttää silmälaseja. Roikkuvat tai pullottavat alaluomet liittyvät yleensä ikääntymiseen ja perimään, mutta ne voivat liittyä myös esimerkiksi kilpirauhassairauteen.

Kirurginen hoito

Alaluomileikkaus suunnitellaan yksilöllisesti. Leikkauksessa voidaan poistaa ihoa tai rasvaa, siirtää rasvaa tai kohottaa alaluomen ja keskikasvon aluetta.

Jos ongelma on pullottava rasva, poistetaan ihon tai sidekalvon puolelta rasvaa. Jos ongelma on ylimääräinen ja löysä iho, sitä poistetaan ihoviillosta, joka tehdään vaakasuuntaisena luomireunan alapuolelle. Iho suljetaan ompeleella. Laajassa alaluomileikkauksessa voidaan lisäksi kiristää ja kohottaa alaluomea ja keskikasvon aluetta ja siirtää rasvaa.

Leikkaus suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa ja potilaalle annetaan rentouttavaa lääkitystä. Leikkauksesta kotiutuu samana päivänä.

Leikkaustulos ja leikkausriskit

Alaluomileikkauksen jälkeen potilas on aiempaa virkeämmän näköinen.  

Alaluomileikkaus on pienen riskin toimenpide. Näkökykyyn tai silmään kohdistuvat haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Yleiset leikkausriskit, kuten esimerkiksi tulehdukset tai ommelainereaktiot ovat harvinaisia. Mustelma ja turvotus ovat tavallisia, mutta ohimeneviä.

Ihotoimenpiteestä jää arvet, mutta ne ovat yleensä huomaamattomasti heti luomenreunan alapuolella. Alaluomen ripsiä katkeaa leikkauksessa, mutta ne kasvavat takaisin 6-8 viikossa. Arven väri on aluksi vaaleanpunainen ja myöhemmin vaalea. Ensimmäisinä kuukausina arvessa voi olla yksittäisiä pieniä näppyjä, jotka ovat esimerkiksi talikertymiä tai fibroosia, ja yleensä ne poistuvat itsekseen. Tarvittaessa määrätään hoitavaa voidetta tai silikonigeeliä, harvoin tarvitaan muita hoitotoimenpiteitä.

Alaluomileikkauksessa kudosta poistetaan vain kohtuullisesti, koska liian suuri kudospoisto voi aiheuttaa luomen virheasentoa. Luomen virheasentoa voi aiheuttaa myös poikkeava arpeutumistaipumus. 

Alkuvaiheessa luomet voivat tuntua kireiltä turvotuksen vuoksi. Lisäksi mahdollinen keskikasvon ja alaluomen kohotus tehdään tarkoituksellisesti hieman kireäksi, koska luomi laskeutuu alaspäin ensimmäisten viikkojen aikana.

Mahdollinen rasvansiirto voi harvoin aiheuttaa esimerkiksi ihon pinnan epätasaisuutta tai kudosarpeutumista.