Ohjeet ennen ja jälkeen leikkausta

Pienen näpyn poisto

Valmistautuminen leikkaukseen

Leikkauspäivänä on hyvä jättää kasvojen iho ilman meikkiä. Toimenpide kestää muutaman minuutin, ja siitä kotiutuu samana päivänä.

Leikkauksen jälkeiset oireet ja niiden hoito

Haava pidetään puhtaana ja tarvittaessa sitä puhdistetaan kevyesti painellen kosteilla

taitoksilla. Suihkussa saa käydä. Haavalle ei laiteta meikkiä tai pesuaineita. Hikiliikuntaa ja saunomista tulee välttää 3 vrk leikkauksen jälkeen. Sairaslomaa ei usein tarvita, paitsi jos työssä on esiintymisiä tai asiakaskontakteja, jolloin sairasloma on yleensä 2-3 vrk.

Leikkauspäivänä on yleensä mukavinta mennä kotiin. Iholla on yleensä rupea, anna sen tippua itsestään pois. Kun rupi on tippunut, voi aloittaa leikkausalueen meikkaamisen. Mahdollisten ompeleiden poisto on yleensä 5-7 vuorokautta leikkauksen jälkeen. Lievä kipu, turvotus ja mustelma ovat tavanomaisia.

Leikkauskohta on hyvä suojata auringolta 3 kk toimenpiteen jälkeen aurinkolaseilla tai -suojavoiteella.

Luomirakkulan avaus

Valmistautuminen leikkaukseen

Leikkauspäivänä on hyvä jättää kasvojen iho ilman meikkiä. Toimenpide kestää muutaman minuutin, ja siitä kotiutuu samana päivänä.

Leikkauksen jälkeiset oireet ja niiden hoito

Toimenpiteen jälkeen on usein mustelmaa ja turvotusta. Verenvuoto on mahdollista lähipäivinä tai harvinaisissa tapauksissa myös noin viikon kuluttua leikkauksesta. Verenvuoto hoidetaan painamalla silmäluomea harsotaitoksella yhtäjaksoisesti 10 minuuttia. Suihkussa voi käydä ja meikkiä ja kasvovoiteita voi käyttää. Hikiurheilun ja saunomisen voi aloittaa 3 vuorokauden kuluttua. Sairasloma on yleensä 2-3 vuorokautta. Leikkauksen jälkeen osalle potilaista määrätään silmävoidetta tai -tippoja. 

Varsinaiset silmäluomileikkaukset

Valmistautuminen leikkaukseen

Verenvuotoa lisäävät, omatoimisesti tai satunnaisesti käyttämäsi lääkkeet (asetyylisalisyylihappo eli aspiriini, ibuprofeiini, naprokseeni), E-vitamiini, sekä luontaisvalmisteet (erityisesti omega – 3, kalaöljykapselit, neidonhiuspuu- ja kuismavalmisteet) jätetään tauolle  2 viikkoa ennen leikkausta.

Jos lääkärisi on määrännyt sinulle verta ohentavan lääkityksen (esimerkiksi asetyylisalisyylihappo – Aspirin, Disperin, Primaspan, enoksapriini – Klexane, varfariini- Marevan, klopidrogeeli – Flavix, dabigatraani – Pradaxa, rivoraxabaani – Xarelto, dipyridamoli – Persantin) sen tauottaminen arvioidaan potilaskohtaisesti. Verenpainetauti-potilaan on hyvä varmistaa kotimittauksin, että verenpaine on hyvässä tasapainossa. Jos verenpaineesi ovat tavoitearvoja suuremmat, ole yhteydessä omaan yleis- tai erikoislääkäriisi, jotta lääkitystäsi voidaan tarvittaessa tehostaa.

Leikkausalueen ihon kunto vaikuttaa paranemiseen. Jos ihosi on selkeästi atooppinen tai kuiva, on hyvä käyttää säännöllisesti perusvoidetta ennen leikkausta. Ihosi kunto arvioidaan vastaanotolla ennen leikkausta. Hanki kotiin monikäyttöinen kylmäpakkaus, joka sopii kasvojen alueelle. Laita kylmäpakkaus valmiiksi pakastimeen. Hanki halutessasi myös tarvittaessa käytettävää reseptivapaata kipulääkettä (Panadol) ja reseptivapaita kosteuttavia silmätippoja (Artelac tai Oftagel, ilman säilöntäainetta).

Leikkauspäivä

Ota leikkauspäivänä sinulle määrätyt kotilääkkeet normaalisti, poikkeuksena verta ohentava lääkitys, josta saat erillisen ohjeistuksen. Jätä kasvojen iho ilman meikkiä ja pukeudu väljiin, mukaviin vaatteisiin. Leikkauksen jälkeen levätään lepohuoneessa puolesta tunnista kahteen tuntiin. Leikkausalueelle laitetaan jääpussit. Leikkauksesta kotiutuu yleensä samana päivänä ja potilas voi yleensä kotiutua taksilla tai saattajan kanssa autolla. Leikkaus suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa ja potilaalle annetaan rentouttavaa lääkitystä.

Leikkauksen jälkeiset oireet ja niiden hoito

Turvotus ja mustelma ovat tavallisia, ja usein ne lisääntyvät ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä. Kylmähoito vähentää turvotusta ja mustelmaa. Se suoritetaan valveilla ollessa kahden tunnin välein, leikkauspäivä ja sitä seuraavat 2 päivää. Jos vointisi sallii, myös leikkauspäivää seuraavana yönä kylmähoito on tehokasta. Leikkausalueelle laitetaan ohut puhdas kangas tai harsotaitos, minkä päälle asetetaan esimerkiksi apteekista saatavat monikäyttöiset kylmäpussit. Näitä pidetään kerrallaan 20-30 minuuttia. Osalle potilaista määrätään silmätippoja tai -voidetta.

Lievää kipua on osalla potilaista. Kylmähoito auttaa myös kipuun, sekä tarvittaessa voi käyttää reseptivapaasti saatavaa parasetamolia, Panadol 1 g 3 kertaa vuorokaudessa. Tarvittaessa määrätään muita kipulääkkeitä. Jos olet leikkauksen vuoksi keskeyttänyt säännöllisen verta ohentavan lääkityksen, voit aloittaa sen 24 tuntia leikkauksen jälkeen, ellei lääkäri tai hoitaja anna sinulle muita ohjeita. Mahdolliset luontaistuotevalmisteet ja omatoimisesti käytettävät lääkkeet voit aloittaa viikon kuluttua leikkauksesta.

Lepääminen on suositeltavaa 2 vrk leikkauksen jälkeen, ja puoli-istuva lepoasento on hyväksi. Kuumaa tai tulista juomaa ja ruokaa on hyvä välttää 2 vrk. Ihohaava pidetään puhtaana ja mieluiten kuivana, tarvittaessa sitä puhdistetaan kevyesti painellen kosteilla taitoksilla.

Hikiliikuntaa, saunomista ja piilolinssien käyttöä on hyvä välttää 1-2 viikkoa. Sairasloman pituus on 1-2 viikkoa. Iho-ompeleen poiston suorittaa sairaanhoitaja 5-7 vuorokautta leikkauksen jälkeen. Meikkauksen voi aloittaa, kun leikkausalueen iho on parantunut. Meikin puhdistus tehdään hellävaraisesti.

Leikkausalueen suojaaminen auringolta on suositeltavaa 6 kuukautta leikkauksen jälkeen. Ihon voi aurinkosuojavoiteella, jonka suojakerroin on 50. Jälkikontrolli kirurgin vastaanotolle sovitaan leikkauspäivänä.

Leikkauspotilaani saavat yhteystiedot sekä leikkausyksikköön että minulle henkilökohtaisesti. Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ovat harvinaisia. Yhteydenotto on kuitenkin tarpeen, jos leikkauksen jälkeen on runsasta, useita tunteja kestävää verenvuotoa, yltyvää silmän tai leikkausalueen kipua, näkökyvyn heikentymistä tai ihon kuumoitusta, kosketusarkuutta tai rähmimistä.

Kyyneltieleikkaukset

Valmistautuminen leikkaukseen

Verenvuotoa lisäävät, omatoimisesti tai satunnaisesti käyttämäsi lääkkeet (asetyylisalisyylihappo eli aspiriini, ibuprofeiini, naprokseeni), E-vitamiini, sekä luontaisvalmisteet (erityisesti omega – 3, kalaöljykapselit, neidonhiuspuu- ja kuismavalmisteet) jätetään tauolle 2 viikkoa ennen leikkausta.

Jos lääkärisi on määrännyt sinulle verta ohentavan lääkityksen (esimerkiksi asetyylisalisyylihappo – Aspirin, Disperin, Primaspan, enoksapriini – Klexane, varfariini- Marevan, klopidrogeeli – Flavix, dabigatraani – Pradaxa, rivoraxabaani – Xarelto, dipyridamoli – Persantin) sen tauottaminen arvioidaan potilaskohtaisesti.

Verenpainepotilaan on hyvä varmistaa kotimittauksin, että verenpaine on hyvässä tasapainossa. Jos verenpaineesi ovat tavoitearvoja suuremmat, ole yhteydessä omaan yleis- tai erikoislääkäriisi, jotta lääkitystäsi voidaan tarvittaessa tehostaa.

Hanki kotiin monikäyttöinen kylmäpakkaus, joka sopii kasvojen alueelle. Laita kylmäpakkaus valmiiksi pakastimeen.

Leikkauspäivä

Ota leikkauspäivänä sinulle määrätyt kotilääkkeet normaalisti, poikkeuksena verta ohentava lääkitys, josta saat erillisen ohjeistuksen. Jätä kasvojen iho ilman meikkiä ja pukeudu väljiin, mukaviin vaatteisiin. Ihon kautta tehtävä luuaukkoleikkaus sekä silikoninauhojen laitto suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa ja potilaalle annetaan suonensisäisesti rentouttavaa lääkitystä. Nenän kautta tehtävä luuaukkoleikkaus tehdään yleensä nukutuksessa. Leikkauksen jälkeen levätään lepohuoneessa 2- 4 tuntia. Leikkausalueelle laitetaan jääpussit. Leikkauksesta kotiutuu yleensä samana päivänä ja potilas voi yleensä kotiutua taksilla tai saattajan kanssa autolla.

Leikkauksen jälkeiset oireet ja niiden hoito

Turvotus ja mustelma ovat tavallisia, ja usein ne lisääntyvät ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä. Kylmähoito vähentää turvotusta ja mustelmaa. Se suoritetaan valveilla ollessa kahden tunnin välein, leikkauspäivä ja sitä seuraavat 2 päivää. Jos vointisi sallii, myös leikkauspäivää seuraavana yönä kylmähoito on tehokasta. Leikkausalueelle laitetaan ohut puhdas kangas tai harsotaitos, minkä päälle asetetaan esimerkiksi apteekista saatavat monikäyttöiset kylmäpussit. Näitä pidetään kerrallaan 20-30 minuuttia. Osalle potilaista määrätään silmätippoja, nenäsuihkeita tai kipu-tai antibiottilääkitys.

Lievä nenäverenvuoto on normaalia. Kylmähoito, kohoasento, ja sieraimen 30 minuutin yhtäjaksoinen kiinni painaminen auttavat tähän parhaiten. Myös silmän pinnalla voi näkyä verta.

Lievää kipua on osalla potilaista. Kylmähoito auttaa myös kipuun, sekä tarvittaessa voi käyttää reseptivapaasti saatavaa parasetamolia, Panadol 1 g 3 kertaa vuorokaudessa. Tarvittaessa määrätään muita kipulääkkeitä. Jos olet leikkauksen vuoksi keskeyttänyt säännöllisen verta ohentavan lääkityksen, voit aloittaa sen 24 tuntia leikkauksen jälkeen, ellei lääkäri tai hoitaja anna sinulle muita ohjeita. Mahdolliset luontaistuotevalmisteet ja omatoimisesti käytettävät lääkkeet voit aloittaa viikon kuluttua leikkauksesta.

Lepääminen on suositeltavaa 2 vrk leikkauksen jälkeen, ja puoli-istuva lepoasento on hyväksi. Kuumaa tai tulista juomaa ja ruokaa on hyvä välttää 2 vrk. Mahdollinen ihohaava pidetään puhtaana ja mieluiten kuivana, tarvittaessa sitä puhdistetaan kevyesti painellen kosteilla taitoksilla.

Hikiliikuntaa, saunomista ja piilolinssien käyttöä on hyvä välttää 1-2 viikkoa. Sairasloman pituus on luuaukkoleikkauksissa yleensä 1 viikko ja silikoninauhan laiton jälkeen 3-5 vrk.

Mahdollisen ihoarven suojaaminen auringolta on suositeltavaa 6 kuukautta leikkauksen jälkeen. Ihon voi suojata aurinkosuojavoiteella, jonka suojakerroin on 50.

Mahdollisen iho-ompeleen poiston suorittaa sairaanhoitaja 5-7 vuorokautta leikkauksen jälkeen, ompeleiden päitä ei ole hyvä itse katkaista, koska tällöin ompeleen poisto vaikeutuu. Meikkauksen voi aloittaa yleensä viikon kuluttua. Meikin puhdistus tehdään hellävaraisesti. Nenän kautta tehtävän leikkauksen jälkeen ensimmäinen kirurgin kontrolli on yleensä 1-2 viikon kuluttua. Viimeinen kontrolli on yleensä kaikille potilaille 1-6 kuukauden kuluttua, jolloin kirurgin vastaanotolla myös poistetaan mahdollinen silikoniputki. Jälkikontrollit sovitaan leikkauspäivänä.

Leikkauspotilaani saavat yhteystiedot sekä leikkausyksikköön että minulle henkilökohtaisesti. Leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ovat harvinaisia. Yhteydenotto on kuitenkin tarpeen, jos leikkauksen jälkeen on runsasta, useita tunteja kestävää verenvuotoa, yltyvää silmän tai leikkausalueen kipua, näkökyvyn heikentymistä tai ihon kuumoitusta, kosketusarkuutta tai rähmimistä.