Sisäänpäin kääntynyt luomi

Luomen sisäänpäinkääntyminen, entropium – Luomen sisäänpäinkääntymisen korjausleikkaus

Luomen sisäänpäinkääntyminen on yleensä ikääntymiseen liittyvä, varsin yleinen vaiva. Ripset hankaavat silmää, ja silmä on toistuvasti rähmäinen ja vetistävä. Luomi voi alkuvaiheessa kääntyä sisään vain ajoittain, esimerkiksi öisin, ja potilas itse tai hänen lääkärinsä ei välttämättä huomaa rähmimisen syytä. Tila voi vahingoittaa silmän etuosaa ja aiheuttaa pysyvää arpeutumista. Luomen sisäänpäinkääntyminen vaatii aina leikkaushoidon.

Kirurginen hoito

Leikkauksessa kiristetään ja muotoillaan luomen kudoksia niin, että luomi asettuu oikeaan asentoon. Iho puudutetaan ohuella neulalla. Leikkaustekniikoita on useita. Useimmiten alaluomen vaakaviillosta kiristetään alaluomea kääntävää lihasta. Lisäksi luomen ulkokulmaan tehtävästä lyhyestä viillosta kiristetään ja kohotetaan luomea. Ihoavaukset suljetaan ompeleilla.

Leikkaus suoritetaan paikallispuudutuksessa ja potilaalle annetaan tarvittaessa rentouttavaa lääkitystä. Leikkauksesta kotiutuu samana päivänä.

Leikkaustulos ja leikkausriskit

Luomen virheasennon korjauksen jälkeen silmätulehdukset poistuvat ja virheasennosta johtuva roskan tunne ja vetistys vähenevät.

Luomen korjausleikkaus on pienen riskin toimenpide. Näkökykyyn tai silmään kohdistuvat haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Yleiset leikkausriskit, kuten esimerkiksi tulehdukset tai ommelainereaktiot ovat harvinaisia. Mustelma ja turvotus ovat tavallisia, mutta ohimeneviä.

Jos leikkaus ulottuu luomen ulkokulmaan, lievä roskan tai vedon tunne on mahdollista

ulkokulmassa lähiviikkoina leikkauksen jälkeen. Tähän auttavat kostutustipat. Ihoviiltojen kohdalle muodostuu arpi. Arven paikka ja suunta valitaan ihojuosteet huomioiden niin, että arpi on mahdollisimman huomaamaton. Arven väri on aluksi vaaleanpunainen ja myöhemmin vaalea.