Kulmakarvan tai otsan kohotusleikkaus

Kulmakarvojen laskeutuminen, brow ptoosi - Kulmakarvojen kohotus, otsan kohotus, brow lift, brow pexia

Roikkuvat kulmakarvat on yleinen vaiva. Kulmakarvojen roikkuminen johtuu otsalihaksen ja otsan kiinnityssäikeiden veltostumisesta. Tämän seurauksena yläluomet ja otsa tuntuvat raskailta, ja jatkuva luomien kohottaminen aiheuttaa päänsärkyä. Katse on helposti väsynyt ja nuutunut, ja potilas joutuu jännittämään otsalihasta, mikä näkyy otsan alueen juonteina. Kulmakarvojen laskeutuminen voi olla myös näköeste. Erityisesti sivulle päin katsominen vaikeutuu, ja on haitaksi autoa ajaessa.

Yläluomien iho voi myös laskeutua ripsien päälle ja rullautua, jolloin iho menee helposti rikki ja tulehtuu. Ripset voivat kääntyä silmään ja aiheuttaa silmätulehdusta ja silmän pinnan arpeutumista. Meikkaaminen on vaikeaa. Useilla potilailla on samanaikaisesti kulmakarvojen ja yläluomien laskeutuminen jolloin paras hoitotulos saadaan yhdistelmäleikkauksella, jossa kohotetaan sekä kulmakarvoja että suoritetaan klassinen yläluomileikkaus.

Kirurginen hoito

Kulmakarvojen kohotusleikkaus voidaan suorittaa usealla leikkaustekniikalla. Kaikissa tekniikoissa on joitain etuja ja haittoja.

Kulmakarvan kohotus pysyvillä ompeleilla on hyvä vaihtoehto, jos kulmakarvojen laskeutuminen on vähäistä. Leikkaus suoritetaan yläluomileikkauksen yhteydessä samanaikaisesti samasta viillosta. Leikkausalue puudutetaan ohuella neulalla. Yläluomiviillon kautta edetään ihonalaisesti kulmakarvojen tasolle, ja kiinnitetään kulmakarvat luukalvoon pysyvin ompelein. Leikkaus suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa ja potilaalle annetaan rentouttavaa lääkitystä.

Suora kulmakarvan kohotus eli kohotus kulmakarvan yläpuolelle tehtävästä ihoviillosta on hyvä vaihtoehto, jos kulmakarvojen laskeutuminen on voimakasta, kuten esimerkiksi kasvohermohalvauksen jälkeen. Poistettava ihoalue piirretään, ja puudutetaan ohuella neulalla. Ihoviilto tehdään välittömästi kulmakarvojen yläpuolelle. Iho poistetaan. Osalle potilaista tehdään syvä kiinnitys, jossa pysyvillä ompeleilla kiinnitetään kudos luukalvoon tavoitekorkeudelle. Iho suljetaan monessa tasossa. Leikkaus suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa ja potilaalle annetaan rentouttavaa lääkitystä.

Otsan kohotus on hyvä vaihtoehto, jos kulmakarvojen laskeutuminen on selkeää, ja potilas ei halua riskiä näkyvistä arvista. Viillot tehdään hiusrajan taakse, otsan alueen iho irroitetaan ja suoritetaan otsan kohotus. Leikkaus suoritetaan yleensä nukutuksessa.

Leikkaustulos ja leikkausriskit

Kulmakarvan kohotus ja usein siihen yhdistetty yläluomileikkaus avartavat näkökenttää. Potilaan ilme on leikkauksen jälkeen luonnollisen kaunis ja pirteä. Moni potilas saa helpotusta otsan alueen kireyteen, päänsärkyyn ja silmien väsymiseen. Osalla potilaista luomireunan pitkäaikaiset tulehdukset helpottavat ja meikkaaminen onnistuu paremmin. Näkökykyyn tai silmään kohdistuvat haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Yleiset leikkausriskit, kuten esimerkiksi tulehdukset tai ommelainereaktiot ovat harvinaisia. Mustelma ja turvotus ovat tavallisia, mutta ohimeneviä.

Kulmakarvan kohotus ompeleilla on toimenpide, jonka etuna on huomaamaton arpi, nopea paraneminen ja pienet leikkausriskit. Toimenpiteen nostovaikutus on kohtuullinen ja sen vaikuttavuus vähenee vuosien kuluessa. Ompeleiden pienet solmut voi etenkin aluksi tuntea sormellaan kulmakarvan kohdalla, ja kireys tai lievä aristus ovat mahdollista, mutta vähenevät viikkojen kuluessa.

Suora kulmakarvan kohotus on toimenpide, jonka etuna on suuri kulmakarvojen nostovaikutus ja se onkin toiminnallisesti paras tekniikka. Sen haittana on arpi välittömästi kulmakarvojen yläpuolella. Toisin kuin yläluomiarpi, tämä arpi on usein erityisesti ensimmäiset kuukaudet näkyvä. Arpi on aluksi vaaleanpunainen ja vaalenee vähitellen. Arvelle on suositeltavaa käyttää silikonigeeliä kahden kuukauden ajan. Arven voi luontevasti peittää meikkivoiteella tai kulmakynällä.

Otsan kohotus on toimenpide, jonka etuna on huomaamattomat arvet ja kohtuullinen kulmakarvojen nostovaikutus. Toimenpiteen vaikuttavuus vähenee vuosien kuluessa. Leikkaus on suurempi kuin muut kulmakarvaleikkaukset ja leikkausriski on suurempi, koska leikkausalueella sijaitsee kasvohermo, jonka väliaikainen tai pysyvä toimintahäiriö on harvinaisissa tapauksissa mahdollinen.

Kaikilla tekniikoilla kulmakarvan kohotus suoritetaan niin, että esteettinen ja toiminnallinen lopputulos on optimaalinen. Silmän sulkeutuminen voi olla aluksi turvotuksen vuoksi tiukkaa, mutta helpottaa ensimmäisten viikkojen kuluessa. Yläluomelle jätetään aina jossain määrin luonnollista pyöreyttä, jotta silmän hyvä sulkeutuminen mahdollistuu.