Pieni luominäppy – Luominäpyn poisto

Useimmat pienet muutaman millimetrin kokoiset luominäpyt ovat hyvänlaatuisia. Muutoksen laadun arviointi suoritetaan aina ennen toimenpiteen valintaa.

Luominäpyn poiston kirurginen hoito

Iho puudutetaan ohuella neulalla, minkä jälkeen näppy poistetaan pinnallisesti. Luomelle laitetaan voidetta. Pienissä ja pinnallisissa ihomuutoksen poistossa ompeleita ei käytetä, koska kaunein lopputulos saavutetaan ilman ompeleita. Jos poistoalue on syvä tai laaja, käytetään ompeleita. Kudosnäyte toimitetaan yleensä patologille (PAD), jotta voidaan varmistua siitä, että muutos on hyvänlaatuinen.

Toimenpide kestää muutamasta minuutista puoleen tuntiin. Toimenpiteestä kotiutuu samana päivänä.

Luominäpyn leikkaustulos ja riskit

Kyseessä on pienen riskin toimenpide. Arpi on yleensä melko huomaamaton; alkuvaiheessa uusi iho on vaaleanpunaista ja vaalenee vähitellen. Jos muutos on ripsirajassa, ripsiä yleensä katkeaa

toimenpiteessä. Ne kasvavat pääsääntöisesti takaisin noin 6-8 viikon kuluessa.

Lievä mustelma ja turvotus ovat tavanomaisia, mutta ohimeneviä oireita. Toimenpiteen mahdollisia, mutta harvinaisia riskejä ovat mm. häiritsevä arpi, ripsikato (jos muutos on ripsireunassa),vetistys (jos muutos on kyyneltiealueella) sekä silmäluomen tai silmän tulehdus, verenvuoto tai silmämunan vamma.

Parhaan esteettisen tuloksen saavuttamiseksi, kudosta poistetaan mahdollisimman pieni määrä. On mahdollista, että muutos uusii, tällöin tarvitaan uusintaleikkaus. Jos patologin vastauksessa ilmenee, että muutos on pahanlaatuinen, tarvitaan myös yleensä uusintaleikkaus, jossa poistetaan laajempi kudosalue.