Kryohoito

Silmäluomi- tai limakalvomuutos - Kryohoito, nestetyppijäädytys

Kryohoitoa käytetään iho- ja limakalvomuutosten hoidossa. Kryohoitoa voidaan käyttää sekä hyvän- että pahanlaatuisten muutosten ja hankaavien ripsien hoitoon. Hoidon voimakkuus riippuu diagnoosista.

Jäädytyshoito

Muutos jäädytetään erittäin kylmäksi tylpällä ihokontaktissa olevalla nestetyppikärjellä tai kohdistetulla nestetyppisuihkulla, mikä aiheuttaa kudostuhon. Osa toimenpiteistä tehdään paikallispuudutuksessa ja otetaan koepala patologin tutkimusta varten. 

Hoidon tulokset ja riskit

Yksi hoitokerta on riittävä useissa tapauksissa. Osa tiloista vaatii useita hoitoja. 

Pahanlaatuisen muutoksen hoitotulosta seurataan pitkäaikaisesti. Muutoksen kirurgisessa poistossa patologi pystyy varmistamaan muutoksen täydellisen poisto leikkausnäytteistä, vastaavaa varmuutta täydellisestä poistosta marginaalein ei saada kryohoidon jälkeen.

Kryohoidon riskejä ovat esimerkiksi tulehdus, esteettistä tai toiminnallista haittaa aiheuttava arpeutuminen, ripsikato ja ihon vaaleneminen. Haittavaikutukset silmään ovat harvinaisia. 

Turvotus ja punoitus ovat tavallisia oireita. Voimakkaassa jäädytyksessä kudosalue tulee verestäväksi ja tihkuu kudosnestettä. Ihoalueelle muodostuu noin viikossa rupi, jonka on hyvä antaa itsestään tippua pois. Hoitokohdassa voi halutessaan pitää lappua tai laastaria päivisin.