Kyynelteiden putkitus

Vuotava tai rähmivä silmä, kyyneltietukos – Kyynelteiden putkitus

Toistuvasti vuotavan tai rähmivän silmävaivan aiheuttaja on usein kyyneltietukos. Terve kyyneltiehyt kuljettaa kyyneleet silmän sisäkulmasta nenään. Jos reitti on tukossa, silmä vetistää tai rähmii. Kyyneltietukos vaatii leikkaushoidon. Yleisimmät leikkaustekniikat ovat kyynelteiden putkitus ja kyynelteiden luuaukkoleikkaus. 

Jos tukos on vain ajoittain tai tukos on ollut vasta muutaman kuukauden, hoitomuotona on kyynelteiden silikoniputkitus.

Kirurginen hoito

Kyyneltieputkituksessa iho ja silmän vieruskudos puudutetaan ohuella neulalla ja sieraimeen laitetaan puuduttavat nenätikut. Potilaalle annetaan tarpeen mukaan myös suonensisäisesti rauhoittavaa – ja kipulääkitystä. Silmän sisäkulman kyynelpisteistä viedään silikoniputki nenään, ja kiinnitetään kevyesti ompeleella nenän sisäpuolelle. Toimenpiteen jälkeen on usein lievää mustelmaa ja turvotusta.

Kyynelteihin laitetaan silikoniputki, jota pidetään 4-6 kuukautta, minkä jälkeen se poistetaan vastaanotolla. Putki on umpiputki, jonka tavoite on mekaanisesti venyttää kyyneltiehyt laajemmaksi ja estää arpeutumista. Silikoniputkia on useita malleja.

Yksitiehyt- putki menee yleensä yläluomen kyynelpisteestä sieraimeen. Se pysyy paikoillaan T-mallisen muodon ansiosta. Sitä on vaikea nähdä. Se liikkuu sieraimessa ja voi tuntua hieman nenän tukkoisuutena. Putken liiallinen siirtyminen on erittäin harvinaista.

Kaksitiehyt- putki on kaksinkerroin oleva nauha, joka menee sieraimesta alaluomen kyynelpisteeseen, alaluomen kyynelpisteestä yläluomen kyynelpisteeseen, ja palaa sieraimeen. Potilas näkee siitä pari millimetriä silmän sisäkulmassa, ja se voi tuntua hieman erityisesti silmän ääriasennossa. Putki voi tuntua hieman nenän tukkoisuutena. Putki liikkuu sieraimessa ja voi joissan tilanteissa siirtyä niin, että asentoa tarvittaessa säädetään.

Putket poistetaan vastaanotolla. Putken pitoaikana vetistystä on vielä jonkin verran, ja hoidon lopputulos nähdään kokonaisuudessaan putken poiston jälkeen.

Leikkaustulos ja leikkausriskit

Putken pitoaikana vetistystä on vielä jonkin verran, ja hoidon lopputulos nähdään kokonaisuudessaan putken poiston jälkeen. Toimenpide antaa avun yli puolelle potilaista, mutta osalle potilaista toimenpide ei tuo helpotusta tai apu on tilapäinen. Tällöin myöhemmässä vaiheessa tehdään luuaukkoleikkaus.