Yläluomileikkaus

Roikkuvat yläluomet. dermatochalasis – Yläluomileikkaus, klassinen yläluomileikkaus blepharoplastia, blefaroplastia

Roikkuvien yläluomet aiheuttavat potilaalle usein sekä toiminnallista että esteettistä haittaa. Potilaalla voi olla näköestettä tai päänsärkyä ja väsymystä jatkuvan otsalihaksen kireyden vuoksi. Silmäluomien ihon ja luomireunojen tulehdus on yleistä. Ripset voivat kääntyä silmään ja aiheuttaa silmätulehdusta ja silmän pinnan arpeutumista. Meikkaaminen on vaikeaa ja potilas voi olla väsyneen, vihaisen tai ikäistään vanhemman näköinen.

Roikkuvien yläluomien taustalla voi olla yksi tai useampia syitä. Yleisin mekanismi on luomien ylimääräinen ja veltostunut iho eli dermatochalasis. Tämän hoitona on yläluomileikkaus eli blepharoplastia. Toinen mekanismi on luomen kohottajalihaksen veltostuminen eli ptoosi. Tämän hoitona on ptoosileikkaus. Kolmas mekanismi on kulmakarvojen laskeutuminen eli brow ptoosi. Tämän hoitona on kulmakarvojen kohotusleikkaus. Useilla potilailla paras tulos saadaan yhdistelmäleikkauksella.

Kirurginen hoito

Yläluomileikkauksessa poistetaan ylimääräistä ihoa, ihonalaiskudosta ja tarvittaessa rasvaa yläluomiviillosta. Yläluomille piirretään poistettava ihoalue. Ihoa, ihonalaislihasta ja usein rasvaa poistetaan. Haavat suljetaan yleensä ihon sisäisellä, jatkuvalla plastiikkakirurgisella ompeleella. Ompeleiden päät ja ihohaavat teipataan.

Leikkaus suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa ja potilaalle annetaan rentouttavaa lääkitystä. Leikkaus kestää noin tunnin ja leikkauksesta kotiutuu samana päivänä.

Leikkaustulos ja leikkausriskit

Yläluomileikkaus avartaa näkökenttää. Potilaan ilme on leikkauksen jälkeen luonnollisen kaunis ja pirteä. Moni potilas saa helpotusta otsan alueen kireyteen, päänsärkyyn ja silmien väsymiseen. Osalla potilaista luomireunan pitkäaikaiset tulehdukset helpottavat ja meikkaaminen onnistuu paremmin.

Yläluomileikkaus on pienen riskin toimenpide. Näkökykyyn tai silmään kohdistuvat haittavaikutukset ovat erittäin harvinaisia. Yleiset leikkausriskit, kuten esimerkiksi tulehdukset tai ommelainereaktiot ovat harvinaisia. Säätöleikkauksia tarvitaan harvoin, ja yleensä tällöin poistetaan pieni lisämäärä ihoa halutusta kohdasta.

Yläluomen arvet ovat yleensä muutamien viikkojen jälkeen varsin huomaamattomat. Arpi on ohut ja viivamainen ja myötäilee luomen normaalia muotoa. Ulko- ja sisäkulmassa arpi voi näkyä enemmän. Arven väri on aluksi vaaleanpunainen ja myöhemmin vaalea. Ensimmäisinä kuukausina arvessa voi osalla potilaista olla yksittäisiä pieniä näppyjä, jotka ovat esimerkiksi sulavaa ommelmateriaalia, talikertymiä tai fibroosia, ja yleensä ne poistuvat itsekseen. Tarvittaessa määrätään hoitavaa voidetta tai silikonigeeliä, harvoin tarvitaan muita hoitotoimenpiteitä.

Yläluomileikkaus suoritetaan niin, että esteettinen ja toiminnallinen lopputulos on optimaalinen. Silmän sulkeutuminen voi olla aluksi turvotuksen vuoksi tiukkaa, mutta helpottaa ensimmäisten viikkojen kuluessa. Yläluomelle jätetään aina jossain määrin luonnollista pyöreyttä, jotta silmän hyvä sulkeutuminen mahdollistuu.