Kyynelteiden luuaukkoleikkaus

Vuotava tai rähmivä silmä - Kyynelteiden luuaukkoleikkaus, DCR, dacryokystorhinostomia, endonasaalinen tai endoskooppinen dakryokystorhinostomia

Toistuvasti vuotavan tai rähmivän silmävaivan aiheuttaja on usein kyyneltietukos. Terve kyyneltiehyt kuljettaa kyyneleet silmän sisäkulmasta nenään. Jos reitti on tukossa, silmä vetistää tai rähmii. Kyyneltietukos vaatii leikkaushoidon. Yleisimmät leikkaustekniikat ovat kyynelteiden putkitus ja kyynelteiden luuaukkoleikkaus. 

Jos tukos on pitkäaikainen ja sijaitsee kyynelteiden alaosassa, hoitomuotona on luuaukkoleikkaus, joka voidaan suorittaa joko ihon tai nenän kautta. 

Luuaukkoleikkaus ihon kautta

Luuaukkoleikkauksessa iho ja silmän vieruskudos puudutetaan ohuella neulalla. Sieraimeen laitetaan puuduttavat nenätikut. Potilaalle annetaan suonensisäisesti rauhoittavaa – ja kipulääkitystä. Ihoviilto tehdään nenävarteen.

Leikkauksessa tehdään pikkusormen kokoinen luuaukko, jonka kautta yhdistetään kyynelpussi ja nenän limakalvo. Usein myös laitetaan silikoniputket. Toimenpiteen jälkeen on mustelmaa ja turvotusta. Alkupäivinä lievä nenäverenvuoto on tavallista.

Muut haittavaikutukset, kuten haavatulehdus, poikkeava verenvuoto tai putken siirtyminen ovat harvinaisia. Kyyneltieputkea pidetään useimmiten 2-6 kuukautta, minkä jälkeen se poistetaan vastaanotolla. Ulkopuolinen ei yleensä huomaa putkea, potilas näkee siitä pari millimetriä silmän sisäkulmassa, ja tuntee putken päät sieraimessa. 

Putki liikkuu hieman sieraimessa. Putki on umpiputki, jonka tavoite on mekaanisesti venyttää kyyneltiehyt laajemmaksi. Putken pitoaikana vetistystä on vielä jonkin verran, ja hoidon lopputulos nähdään kokonaisuudessaan putken poiston jälkeen.  Toimenpide antaa avun yli 90 %:lle potilaista. 

Luuaukkoleikkaus nenän kautta

Luuaukkoleikkauksessa iho ja silmän vieruskudos puudutetaan ohuella neulalla. Sieraimeen laitetaan puuduttavat nenätikut. Potilaalle annetaan suonensisäisesti rauhoittavaa – ja kipulääkitystä.

Leikkauksessa tehdään nasoskooppisesti nenän kautta pikkusormen kokoinen luuaukko, jonka kautta yhdistetään kyynelpussi ja nenän limakalvo. Kyynelteihin laitetaan silikoniputket. Toimenpiteen jälkeen on  mustelmaa ja turvotusta 1-2 vkoa. Alkupäivinä lievä nenäverenvuoto on tavallista.

Muut haittavaikutukset, kuten haavatulehdus, poikkeava verenvuoto tai putken siirtyminen ovat harvinaisia. Kyyneltieputkea pidetään useimmiten 2-6 kuukautta, minkä jälkeen se poistetaan vastaanotolla. Ulkopuolinen ei yleensä huomaa putkea, potilas näkee siitä pari millimetriä silmän sisäkulmassa, ja tuntee putken päät sieraimessa.

Putki on umpiputki, jonka tavoite on mekaanisesti venyttää kyyneltiehyt laajemmaksi. Putken pitoaikana vetistystä on vielä jonkin verran, ja hoidon lopputulos nähdään kokonaisuudessaan putken poiston jälkeen. Toimenpiteestä ei jää ihoarpea. Toimenpide antaa oikein valitulle potilaalle avun 80 – 90 %:ssa tapauksissa. 

Silikoniputki

Luuaukkoleikkauksissa laitetaan usein kyynelteihin silikoniputki, jota pidetään 1-6 kuukautta, minkä jälkeen se poistetaan vastaanotolla.

Putki on umpiputki, jonka tavoite on mekaanisesti venyttää kyyneltiehyt laajemmaksi ja estää arpeutumista. Silikoniputkia on useita malleja.  Yksitiehyt- putki menee yleensä yläluomen kyynelpisteestä sieraimeen. Se pysyy paikoillaan T-mallisen muodon ansiosta. Sitä on vaikea nähdä. Se liikkuu sieraimessa ja voi tuntua hieman nenän tukkoisuutena.

Putken liiallinen siirtyminen on erittäin harvinaista.  Kaksitiehyt- putki on kaksinkerroin oleva nauha, joka menee sieraimesta alaluomen kyynelpisteeseen, alaluomen kyynelpisteestä yläluomen kyynelpisteeseen, ja palaa sieraimeen. Potilas näkee siitä pari millimetriä silmän sisäkulmassa, ja se voi tuntua hieman erityisesti silmän ääriasennossa.

Putki voi tuntua hieman nenän tukkoisuutena. Putki liikkuu sieraimessa ja voi jossain tilanteissa siirtyä niin, että asentoa tarvittaessa säädetään. Putket poistetaan vastaanotolla. Putken pitoaikana vetistystä on vielä jonkin verran, ja hoidon lopputulos nähdään kokonaisuudessaan putken poiston jälkeen.

Leikkaustulos ja leikkausriskit

Kyynelteiden luuaukkoleikkaus antaa tutkimusten mukaan avun yli 90 prosentille potilaista, poistaen oireet kokonaan tai helpottaen niitä merkittävästi. 

Leikkausmenetelmän valinta tehdään vastaanotolla potilaan kanssa keskustellen. Luuaukkoleikkaus ihon kautta sopii lähes kaikille potilaille, ja sen hoitotulokset ovat erinomaisia. Haittapuolena on ihoarpi, joka tosin yleensä on huomaamaton paranemisvaiheen jälkeen. Iho kautta leikkaus voidaan tehdään sekä paikallispuudutuksessa että nukutuksessa. Luuaukkoleikkaus nenän kautta sopii suurelle osalle potilaista. Sen hoitotulokset ovat oikein valitussa potilasjoukossa yhtä hyviä kuin ihon kautta tehtävän leikkauksen. Jos leikkaus tehdään nenän kautta, toimenpiteestä ei jää ihoarpea.

Pienellä osalla luuaukko arpeutuu uudelleen, jolloin tarvitaan arven poistoleikkaus. Erittäin harvinaisia haittavaikutuksia ovat silmään, näkökykyyn tai muihin ympäröiviin rakenteisiin vaikuttavat tilat sekä hoitoa vaativa runsas verenvuoto tai vakava infektio. Jos leikkauksessa on käytetty silikoniputkea se voi liikkua liikaa tai harvinaisissa tapauksissa arpeuttaa kyynelteitä. Alkuvaiheessa nenäverenvuoto, mustelma ja turvotus ovat tavanomaisia, mutta ohimeneviä leikkauksen jälkeisiä oireita.