Siipikalvoleikkaus

Siipikalvo, Pterygium – Siipikalvoleikkaus, Pterygiumleikkaus

Siipikalvo eli Pterygium tarkoittaa hyvänlaatuista sidekalvon liikakasvua sarveiskalvon päälle. Sidekalvo on silmämunan valkoisen osan päällä oleva kalvo ja sarveiskalvo on värikalvon ja mustuaisen päällä oleva kalvo. Siipikalvo poistetaan siinä vaiheessa kun se uhkaa näköakselia. Kaikkiin siipikalvoleikkauksiin liittyy riski tilan uusimisesta. Uusintaleikkaus voi aiheuttaa arpeutumista ja alentaa silmän toimintaa. Uusintariskin vuoksi pienikokoista siipikalvoa seurataan ja leikkaus suoritetaan vasta, jos siipikalvo kasvaa lähelle näköakselia. Siipikalvon riskitekijä on oletettavasti auringon uv-säteily.

Kirurginen hoito

Siipikalvo poistetaan sidekalvon ja sarveiskalvon päältä. Samasta silmästä siirretään sidekalvoa paljaan sidekalvon päälle. Sidekalvosiirre vähentää uusiutumisriskiä. Siirre kiinnitetään kudosliimalla tai ompeleilla.

Leikkaus on mikroskooppileikkaus, joka suoritetaan yleensä paikallispuudutuksessa. Potilaalle annetaan rentouttavaa lääkitystä.

Leikkaustulos ja leikkausriskit

Siipikalvo voi uusia leikkauksen jälkeen, useimmiten ensimmäisen puolen vuoden aikana. Hyvällä leikkaustekniikalla uusintariski on useimmissa tutkimuksissa alle 10 prosenttia. Jos siipikalvo kasvaa uudestaan näköakselille, potilas tarvitsee uuden siipikalvon poistoleikkauksen.

Sarveiskalvolle jää arpea toimenpiteestä, mutta useimmiten arpi ei vaikuta näkemiseen.

Silmän taittovoimakkuus muuttuu siipikalvoleikkauksen myötä, joten potilas tarvitsee uuden linssin silmälaseihin.

Kudosarpeutuminen voi aiheuttaa esimerkiksi roskan tunnetta, punoitusta tai erittäin harvinaisesti silmän liikehäiriöitä, jolloin kaksoiskuvat ovat mahdollisia. Harvinaisia leikkausriskejä ovat esimerkiksi sarveiskalvovauriot, vaikea kudosreaktio tai tulehdus.

Silmäkipua on 1-2 vrk leikkauksen jälkeen. Roskan tunne ja punoitus kestää useita viikkoja vähitellen poistuen. Oireita helpotetaan silmälapulla, tipoilla ja kipulääkkeillä.